Луцький завод корпорації «Богдан» в 2019 р. дещо наростить продажі тролейбусів і автобусів - попередні підсумки

Дочірнє підприємство «Автоскладальний завод №1» (Луцьк) автомобільної компанії «Богдан Моторс» в 2019 році реалізує, за попередніми даними, 121 од. автобусів і тролейбусів, що на 3 од. більше, ніж в 2018 році, повідомив прес-секретар корпорації «Богдан» Сергій Красуля.

«Невелике, але все ж зростання. Рік став для заводу, в тому числі, роком випробувань на вміння вижити і розвиватися в непростий час. І невелика кількість проданої техніки, перш за все, через відсутність підтримки вітчизняного виробника державою, а переможцями тендерів на закупівлю автобусів і тролейбусів часто стають білоруські компанії «МАЗ» і «Белкоммунмаш», - зазначив Красуля агентству «Інтерфакс-Україна».

Він нагадав, що білоруси мають відчутну підтримку від своєї влади і користуються всілякими пільгами при розмитненні техніки в Україні, тому їх ціни стають демпінговими в порівнянні з українськими виробниками.

«Україні потрібно створити діючу схему підтримки своїх підприємств - тоді виграють усі: підприємства всередині країни будуть завантажені і це буде сприяти збільшенню виплат податків і зростання ВВП країни», - зазначив він.

Найбільшу частку в загальній реалізації техніки склали 12-метрові тролейбуси «Богдан Т70117», зокрема, 57 од. поставляються за контрактом з Харковом (за кошти ЄБРР - ІФ), в тому числі 28 з них вже відправлені замовнику, ще 15 планується поставити до кінця року. Крім того, для Хмельницького КП «Електротранс» поставлено 10 од. «Богдан Т70117», для МКП «Херсонелектротранс» - 4 од., Для сумського КП «Електроавтотранс» - ще 4 тролейбуси.

Київ в поточному році замовив 13 од. двосекційних 19-метрових тролейбусів «Богдан Т90117» (всього в столиці на сьогодні експлуатується 120 таких тролейбусів).

Як уточнив Красуля, в 2018 році було реалізовано 39 од. 12-метрових тролейбусів і п’ять 19-метрових «Богдан Т70119».

У числі реалізованих в поточному році автобусів - 28 од. «шкільних», поставлених школярам Житомирської (20 шт.), Тернопільської (7 шт.) і Волинської (1 шт.) областей.

Крім того, дванадцять 12-метрових низькопідлогових міських автобусів «Богдан А70132» поставлені КП «Електроавтотранс» Івано-Франківська, сім міських автобусів малого класу «Богдан А22112» відправлені в Авдіївку, Краматорськ та інші міста.

Прес-секретар корпорації також нагадав, що за відсутності достатньої держпідтримки завод намагається вийти на нові ринки збуту - в поточному році було підписано ще один контракт з французькою компанією Bluebus (Bollore Group), в рамках якого в березні був виготовлений прототип 18-метрового кузова, а потім реалізований інжиніринговий контракт на розробку і виготовлення кузова з високолегованих сталей.

«До кінця року луцький завод обов’язково виконає всі зобов’язання по підписаних контрактах і, сподіваємося, отримає додаткові замовлення на поставки транспорту в 2020 році. У наступному році завод планує спроектувати і виготовити новий електробус, якому не буде аналогів на ринку. Стратегія розвитку підприємства на 2020 рік - нові проекти і виробництво техніки високої якості», - підкреслив Красуля.

АТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» об’єднує виробничі активи одного з провідних українських автовиробників – корпорації «Богдан» (автобусно-тролейбусний завод в Луцьку виробничою потужністю 6 тис. од. техніки в рік і завод легкових автомобілів в Черкасах).

Вхід